Sparad i Foton, Khim/Jay valpar, Valparnas första 8 veckor

Vi är stora nu!

Hux flux så bara kan dom. Kissa på tidningen, äta, leka, gå, sova om nätterna, lyssnar, spanar, hälsar och viftar på svansen. De tänker, de klurar och de förstår. De växer, de växer varje dag men fram för allt så lär de sig. De är så redo för att utforska. De har fått en liten inhägnad i köket men får vara lösa i hela köket så fort vi är hemma. De lekar, nosar omkring och utforskar och somnar ofta helt utslagna mitt på golvet. Det är härligt att se dem så trygga. Khim har börjat att leka lite smått med dem, hon viftar lite försiktigt med tassarna och hon är så söt med dem.

19_alla3

19_alla1

19_alla2

Det är många som har frågat om vad det blir för färg på valparna.. Därför tänkte jag idag bjuda på en liten liten genetiklektion. Många i min närhet har undrar hur valparna kommer att se ut. Här vill jag börja med att påpeka att färgen, pälsen eller teckningen på en border collie spelar för mig absolut ingen roll. De vackraste hundarna jag vet är korthåriga hanar som är riktigt vältränade så man ser musklerna. Jag imponeras mer av en vältränad sund kropp på en hund än en glänsande päls. Nu har vi klargjort det!

Tillbaka till dess små krabater då.. Visst blir de trefärgade precis som sin föräldrar. De ser väldigt svartvita ut när de föds men redan inom det första dygnen kan man se lite skiftningar i det svarta. Nu ser man tydliga tan tecken på kinder, ben och under svansen. Färgen hos hundar ärvs ner på ett ganska enkelt sett. (så länge man håller sig inom de normala färgerna hos bc vill säga) För att en hund ska bli trefärgad behöver den få det anlaget både från mamman och från pappan. Med andra ord vet man att en trefärgad hund ”bara” bär på trefärgade gener. Kollar man bakåt i valparnas stamtavla ser man den tydliga arvsgången.

familyBilder lånade från Navalls hemsida samt Kelligården

TIK 1
tik1_19_1

TIK 3
tik3_19_1

TIK 4
tik4_19_1

TIK 5
tik5_19_1

HANE 1
hane1_19_1

HANE 2
hane2_19_1

Annonser

4 reaktioner till “Vi är stora nu!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s