Sparad i Tee

Sjukstugan

Förra veckan var galen. Helgen började med att Tee var lite lätt halt på ett bakben efter vila. Inget konstigt med det, hon fick sluta springa omkring och gå i koppel. Khim blev tokdålig i magen dagen efter och blev satt på svält och vi gick ut precis hela tiden.. Jag sov knappt något alls natten till måndag. Måndag morgon är Tee ordentligt halt på ett framben i stället. Vi försöker undersöka men hittar ingenting men hon ömmar lite på kanten av stora trampdynan upp mot benet.

Jag tänkte typ. ”oj stackars lilla känsliga valp” packade ihop mina saker tog med mig de stora hundarna och gick till jobbet.. Höll kontakten med Mattias som sa att hon under dagen blev mer och mer halt och höll sig still och var lugn. Skönt tänkte jag att hon inser sina begränsningar. Kommer hem och hittar en mycket ynklig Tee som inte vill stödja på sitt ben med helt dimmig blick och 40,3 i temp. Hon ligger bara utslagen. Ringer till Valla i Linköping och ber om råd. Vi stoppar i henne smärtstillande och antiinflammatoriskt som snälla Anna kommer med. Febern ska nu gå ner. Tempar igen. Ingen skillnad. Det börjar bli sent, ringer Strömsholm berättar om läget, 40,5 i temp nu, Tee ligger utslagen i sin korg med riktigt illa svullnad över tassen. Skriker vid minsta beröring. Tempen stiger. Vi försöker kyla henne med kalla handdukar och kyl bandage på den onda tassen samt ispåsar på alla fyra tassarna. Vi får ner tempen 0,1 grader och beslutar i samråd med veterinären på Strömsholm att hon behöver hjälp att få ner sin temperatur.

Ringer hundvakt (mitt i natten), packar in den sjuka barnet med den magsjuka mamman i bilen. Tee bara ligger. Det är mörkt och långt till Strömsholm, vi fyller på med Redbull och godis, rastar den magsjuka mamman, konstaterar att Tee mår lika illa. Åker genom skogen på de öde vägarna. Ser många vilda djur och knappt några bilar. Kommer fram strax innan klockan två, Tee är något piggare efter att vi åkt med kyla på i bilen (jag och Mattias inlindade i vinterkläder för att inte frysa ihjäl). Mattias bär in henne i väntrummet, hon ser sig omkring men lägger sig platt om man sätter ner henne på golvet. Hon försöker resa sig när veterinären kommer in, viftar lite på svansen.

ont4

ont3

Vi lägger henne på undersökningsbordet konstaterar att tassen är ännu mer svullen samt att hon fortfarande har över 40 grader i feber. Hon får en kanyl, de tar blodprover och sedan får hon lugnade för att kunna röntgas. Hon vill inte riktigt somna på röntgenbordet så hon får en till dos lugnade för att vi ska kunna röntga tassen ordentligt.

Röntgen visar ingenting konstigt och vi går tillbaka till behandlingsrummet. Veterinären börjar känna på tassen och börjar men att raka rent där hon ömmar som mest. Efter en stund tar hon en tjock kanyl och sticker in i baksidan av hennes ben strax ovanför tassen och ut kommer en trögflytande vätska bestående av var och blod.

Veterinären är orolig för alt infektionen sitter djup och vill inte göra mer med henne tills febern har gått ner. De väljer att lägga in henne.  Vi rastar av den sjuka mamman och sätter oss och åker hemåt ensamma i mörkret.

Efter att ha varit ute med Khimmie flertal gånger på natten går jag upp som i trans och tar mig till jobbet. Går förbi smådjurskliniken och handlar skonkost till Khim. Jobbar och väntar hela dagen på ett samtal från Strömsholm. Tillslut ringer de. De hade öppnat upp tassen och spolat, tack och lov satt inte infektionen inte så djupt så inga senor var inblandade. De hittade ingen direkt orsak till varför tassen hade svullat upp och blivit så dålig men sa at det kunde bero på ett slag utifrån eller ett stick av något slag. De satte ett dränage och sydde ihop såret. Vid åtta fick vi hämta hem vår lilla Tee. Efter att ha stannat några gånger på vägen för att låta Khimmie rasta sig kommer vi fram.

Vi möts av en glad och mycket halt hund med en sko på den skadade tassen. Vi stoppar in henne i bilen och hon rullar ihop nöjt ihop sig i sin bur. Väl hemma är hon trött men glad och bryr sig inte alls om att hon har tratt och far glatt fram på tre ben. Jag bäddar ner henne och den trötta och matta mamman i sovrummet för att kunna vakna om någon av dem mår dåligt.

ont1

 ont2

Veckan flyter på, jag kämpar på med Khimmies mage som inte vill ge med sig. Vi sover max två timmar i sträck de kommande nätterna. Tee sår ser fint ut och hon haltar allt mindre och röjer runt i sin tratt. Hon skrämmer slag på Jax med sina upptåg och försöker gång på gång få igång Khimmie i sina vilda lekar. Vi försöker ha henne så lugn som möjligt men det är svårt.

I slutet på veckan börjar Khimmies mage äntligen att samarbeta. Tack och lov! Vi får sova lite mer på nätterna och Khimmie blir piggare och piggare. Lagom till helgen lyckas Tee skrapa av sig sina stygn och slita ur sig dränaget med tratten. Såret ser bra ut och jag låter bli att åka iväg med henne, hon får ha en luftig strumpa för att det inte ska komma in en massa saker i såret men att det fortfarande kan läka så öppet som möjligt.

Khimmie är på söndagen äntligen helt frisk och vi sover vår första hela natt på en vecka. UNDERBART.

Tee blir vildare och vildare under den kommande veckan men som tur är läker såret som det ska. Vi åker till Tina på Norrköpings Hundcenter som får behandla tassen med laser för att det ska läka på allra bästa sätt. TACK bästa Tina för att du ställer upp med så kort varsel.

Nu idag onsdag ser såret toppenfint ut. Hon har varit mer vild än tam de senaste dagarna. Hon har rymt, klättrat ur burar runt i bilen, slitit av sig tratten, bitit sönder saker, sin egen tratt bland annat. Hon attackerar sin stackars mamma, retas med Jax och är allmänt jobbig. Vi har pysslat med lite lydnad inne för att få henne lite lite mer trött i huvudet.

Jag konstaterar efter dessa veckor att jag föredrar friska hundar samt att sova hela nätterna.

Annonser

En reaktion till “Sjukstugan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s