Publicerad i Lydnad, Peg, Tävling, Tee

Tee räddar sin matte och lite stolpe ut med Peg

Ställde klockan för att ge tjejerna en promenad innan vi skulle åka. Termometern visade – 14 grader och redan då började man inse att det skulle bli en kall dag.  Dagens tävling skulle nämligen hållas i Kalvö ridhus i Nynäshamns BKs regi. Vi åkte till mamma och startade upp dagen med suverän frukost. Lämnade av Herman och åkte mot Nynäshamn. Vi tyckte att vi hade gott om tid men det slutade med att jag rusade in till samlingen med 30 sekunder till godo.. Pust.. Men sen blev det lugnare, drog startnummer tre av fyra och vi hade ca 20 min till start. Packade in hundarna i täcken och lindade in Mattias i fårskinn och filtar och sen var det dags att värma upp och Tee som kändes taggad! Denna dagen var det Tee som var grym och jag gjorde henne inte rättvisa. Jag var mer nervös än vanligt och jag stod för hela tre ordentliga tabbar.. Tur att Tee är stabil och inte så påverkad och detta första pris är Tee’s förtjänst rakt av!

Här nedan ser vi poängen.

Moment Poäng Kommentar
Fritt följ 7,5  Gnäll vid backa, står vid backning 
Läggande och sättande under gång 9  Går för nära konen
Inkallande med ställande 8  Sträcka ställande
Sändande med läggande och inkallande 8  Föraren går ej mot höger kon, vinklar åt fel håll
Apportering 9 Touchar förare i ingång
Vittringsprov 8  Reser sig innan start
Fjärrdirigering 6  Två extra kommandon, flyttar framåt
Hopp över hinder och apportering av metallföremål 9  Sitter ngt snett, tass på förarens fot
Platsliggande 10
Helhetsintryck 10
Totalpoäng 263,5
Pris 1:a pris

 

Tee var taggad men mer samlad än sist vi tävlade. Ibland vill hon rusa in på planen men idag kunde hon gå in med kontakt. Fotgåendet kändes stabilt, hon ljudade i backa och satte sig inte efter det men annars var hon jämn och korrekt. Jag är nöjd att träningen på detaljer har gett resultat.

 

Här kommer min första förar miss. Tee gör suveräna skiften med bra stadga och stabila transporter men jag går för nära konen så hon snubblar över den… Annars tror jag detta hade varit en klar 10!

DSC_0327 (2)

Inkallningen gör hon som vanligt, lite segt ställande men bra fart och ingång. Jag har inte lagt ner så mycket tid på detta moment så detta var precis enligt förväntan och på den nivån vi är.

 

Här skäms jag på riktigt. Tävlingsledaren frågar mig, du vet hur du går, mot höger kon och sen vinklar du vänster. Jajemensan svarar jag. Skickar Tee och hon gör en stabil ruta, ställer henne i mitten, snabbt läggande och jag traskar iväg rakt mot mitten av rutan och vinklar höger (som i gamla klass III). Suck. Men Tee gjorde det klockrent i alla fall. Jag tror säkert att vi hade kunnat få 9,5-10 OM inte jag gått helt fel. Surt..

Appoteringsdirrigeringen var jag så nervös över. Hade en tanke om att om vi får vänster kommer hon att gå fel (hon föredrar att springa åt höger). Vi lottar och får såklart vänster. Transporten bra – detta har vi jobbat på och hon vinkar ut fint och plockar den vänstra klockrent. Däremot tog hon i mitt ben i ingången men det ser jag som positivt då vi tränat massvis med ingångar med apport för att få henne mer engagerad.

DSC_0335 (2)

Vittringen är ju ett moment man alltid känner sig lite nervös över. Såklart var den mot rutan och Tee var verkligen så bestämd när vi ställde upp att YES -Nu är det rutan igen… Blir då ännu mer nervös, kramar pinnen så jag får flisor i handen och när jag ger testledaren pinnen och ska vända mig om säger jag ALLTID stanna – Men inte idag. Jag tänker bara på rutan och allt annat som kan gå fel. Tee som i och för sig också tänker på rutan upptäcker att jag bara flyttar på mig utan att säga något så hon reser sig och ser frågande på mig varpå jag säger: ”men Tee då – SITT” och visar in henne med handen… Inte så tävlingsmässigt kanske.. Skickar ut henne och hon rusar ut nosar av en pinne och kastar sig över nästa och kommer rusande. Klart – helt rätt pinne… OM jag bara hade sagt stanna hade vi nog haft ett fint och betydligt högre poäng även här.

 

Sen var det dags för den där fjärren. Mitt absoluta ofavoritmoment att träna. Det har såklart gått troll i detta moment på tävling och hon har låst sig om första skiftet har varit sitt (vilket det såklart var även idag) MEN det krävdes förvisso ett extra kommando men hon satte sig upp. Resten av skiftena gick ok – jag är nöjd om hon gör dem. Vi har kört massvis med bakåtligg och hon gjorde det bättre än tidigare men vi har lååångt kvar. Träna, traggla och kämpa för att gilla fjärren!

 

Hopp metallapport gör hon bra. Sätter sig något snett och med en tass på min fot (det brukar hon inte) men mer fokus på ingångar så ska vi lätt kunna sätta en 10 på detta moment!

Platsliggningen gjorde hon helt klockrent. Hon låg som en staty och jag kände mig helt cool. Både nedläggning och uppsitt var klockrena – VÄLFÖRTJÄNT 10a!!

Sammanfattningsvis känns tävlingen bra såklart, ett första pris trots TRE ordentliga tabbar från min sida. Samtidigt känner man ju sig så dålig.. Detta kan ju jag egentligen men idag var jag bevisligen inte helt med inne på banan. Ska man se till Tee’s prestation är hon suverän, nästan snäppet bättre än på träning, genomglad och med den där glöden i blicken utan att kännas stressig eller låst hon bara YES vi kör – va kul! Jag tror vi ska hålla oss kvar i klass 2 ett tag till trots första priset. Jag känner att JAG fram för allt behöver komma in i tävlingstänket och så vill jag ju faktiskt ha lite revansch och kunna göra Tee mer rättvisa än idag!

————————————————————————————————————————————

Peg då. Hon hade start tid cirka en timme efter att jag kört klart med Tee. Vi gick en härlig promenad i solen och sen var det dags för lottning. Vi fick nummer 12 av 14 men då startklassen går så fort kändes det okej.

Här kommer hennes poäng:

Moment Poäng Kommentar
Följsamhet 7  Nosar, DK, sitter ej
Inkallande 9  Sitter långt bak 
Sitt under marsch 10
Apportering 9 Tveksamt gripande
 Fjärrdirigering 0 Lägger sig innan föraren vänt sig om
 Hopp över hinder 9  Hoppar mot föraren
Helhetsintryck 9  Något självständig
Totalpoäng 157 poäng
Pris Godkänd

Känslan med Peg inför denna tävling har varit så bra. Hon kan verkligen alla moment, hon känns trygg och rolig att jobba med och har verkligen tänt till på lydnadsträning. Hon börjar bli allt säkrare på störning i form av alla hundar och jag har verkligen haft känslan av att det här klarar vi! Däremot har hon aldrig tidigare tränat eller ens varit i ett ridhus men det såg jag inte som något problem. Men man ska aldrig ta ut någonting i förskott.

Tyvärr inga bilder men det får bli en skriftlig sammanfattning. Följsamheten körde jag med koppel bara för att tror jag. Har bestämt att jag ska köra det även fast vi sällan tränar med koppel mest för hur det gick på hennes första tävling då hon frös fast. Men det var ingen fara nu. Hon gick ok, kan absolut bättre, nosade till och jag kommenderade direkt fot och halten efter stod hon lite paff över vad som hände tror jag.

Inkallningen var bra, satt stabilt, snabb men hon går in lite väl långt och hamnar ibland för långt bak. Absolut något att jobba på. Men framsteg – inget hopp i alla fall!

Sitt under marsch – klockrent, en välförtjänt 10a!

Apporteringen grep hon något tveksamt men resten var fint. Jag skulle såklart kunna haft med egen apport men väljer för att hon ska få träna på att ta nya. Ingen big deal!

Sen kommer vi till fjärren. Min oro har varit att hon lyssnar testledarens kommando när jag ska sätta upp henne efteråt men idag hittade hon istället på att hon kunde lägga sig ner innan jag ens hunnit gå ut hela sträckan. Något nytt helt klart men då vet vi vad vi ska träna på. Uppsittet fungerade fint och precis när jag satte upp henne rasade det snö från taket på ridhuset och det låter MYCKET men hon gjorde precis det jag sa och var helt obrydd. Mycket skönt, många hundar reagerade på det under dagen.

Hoppet gör hon bra men då hon tycker att det är så ballt så kom det ett liten hopp in vid sidan.

Peg hopp nynäshamn
Foto: Matilda Lycktman

I helheten fick hon kommentaren : Något självständig

Detta skrattar vi verkligen åt för det beskriver henne bra. Hon gör allt jag ber henne om men hon går liksom inte fot bara för att hon tycker det är så behagligt och kul att gå med mig. Hon jobbar – för sin belöning!

Självklart är det surt att vi inte får till det – i startklass liksom. Jag har ju momenten klara flera klasser uppåt men allt måste ju sitta på tävling också. På’t igen som man säger…

Väl hemma gjorde vi allt för att tina upp oss och sen firade vi med suverän pasta carbonara och till det en Amarone som jag fått en valpköparna som köpte en Tee valp. Hur rätt kändes inte det – hundvin får fira hundbedrift!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s